fbpx

Ин йога – пътешествие по чакрите

Ин йога – пътешествие по чакрите

Отново поемаме на пътешествие по моста на дъгата – през енергийните центрове в тялото, които управляват различните архетипни енергии по пътя към целостта.
Стъпка по стъпка ще отключим енергията в чакрите, което ще позволи на потока от жизнени сокове да разшири съзнанието, да подобри функциите на ендокринната система и органите в тялото ти, за да изпиташ благоденствие на всички нива.
В тези ароматни 7 сесии ще изследваме темите и органите на всяка чакра, ще ги укрепваме и ревитализираме чрез полагане на блендовете на 11 moons за всеки център, ще препрограмираме ума чрез утвържения, специално подбрани асани за работа със съответните органи и системи, активиращи мантри и лечебни звуци. Всяка сесия ще бъде своеобразно терапевтично преживяване, чрез което да можем да балансираме съответния център.
Чрез всеки център се проявява по един аспект от психето ни, който може да бъде:
латентен
слабо проявен
силно проявен
балансиран
Когато говорим за чакри, ключовата дума е баланс. За да постигнем този баланс е нужно да спрем и да се вгледаме дълбоко в себе си, за да изчистим онези натрупани енергийни и физически шлаки, които пречат на центровете ни да функционарт оптимално.
Енергийните центрове не са самостоятелни единици, а част от една цялостна система и всеки център е основа за следващият. Ако енергията в един център е слабо проявена, то няма достатъчно енергия, която да захранва горният вихър и ние преживяваме слабост, ограничение, апатия, липса на ентусиазъм. Ако пък е натрупана енергия и е твърде много, то тя става деструктивна за цялата система.
Чакрите са енергийни центрове в човешкото тяло, които на физическо ниво кореспондират на жлезите с вътрешна секреция и управляват органите, разположени в зоната на съответната чакра.
Основните чакри са 7 и те се свързват с различни нива на съзнанието. Състоянието на чакрите влияе на здравето, емоциите и светоусещането ни. Ние също можем да влияем на функцията на чакрите си чрез практики, като йога, дишане, медитация, разходки в природата, храни, утвърждения и етерични масла.
Всеки понеделник в рамките на 7 сесии от 18:40 ще работим със съответната чакра през ин йога. 
Ще научите кои органи управлява всяка чакра и какви са нейните теми
Ин йогата е липсващото звено в ян динамиката на днешният живот. Нашият ден е изпълнен с множество ЯН действия – ние общуваме с другите, движим се, понякога дори препускаме през ежедневието, за да се справим с натоварените си графици. Информацията, която внасяме в системата си е толкова много, че понякога не можем да я преработим и това предизвиква стрес, безсъние, раздразнителност, депресия и други неблагоприятни състояния. Ин йогата е чудесен начин да рестартираме цялата си система и да дадем нужната почивка на тялото и ума си, за да изживяваме истинско щастие в телата си. Чрез ин йога ние работим на много дълбоко ниво и имаме възможност многократно да подобрим гъвкавостта си, въздействайки директно върху фасцията – съединително-тъканната обвивка – тази триизмерна биологична тъкан, която обгръща всяка фибра, нервно окончание, кръвоносен съд, всеки орган и дори прониква до костния мозък. Това действа благоприятно на ставите и увеличава тяхната мобилност. Ин йогата e насочена към парасимпатиковата нервна система, която позволява на човек да релаксира и интегрира.
Водеща – Деви
www.deviflow.com/devi
На живо и онлайн:
Местата на живо в център Мандала са ограничени, моля запазете своето на 0894488808
Обмен: 15 лв / практика; Важат карти Мултиспорт и Мандала
Онлайн цена: 10 лв
Ще има запис!
Начин на плащане:
Револют – 0894488808
Paypal – info@yogamandala.net
По банков път:
BG93STSA93000021795092
Теодора Рачева
След направен превод, моля изпратете платежното на deviflow108@gmail.com, за да ви пратим линк за практиката.
Понеделник
22 . 11 – „Изобилие и сигурност“ – 1 чакра
29.11 – „Сакрални моменти“ – 2 чакр
6.12 – „Фокус и мотивация“ – 3 чакра
13.12 – „Любов и приемане“ – 4 чакра
20. 12 – „Чистота и истина“ – 5 чакра
27.12 – „Ясно виждане“ – 6 чакра
Изобилие и сигурност
В тази сесия ще работим с първа чакра – Муладхара
Муладхара представлява връзката ни с материалния свят, тялото и физическото съществуване. Намира се в тазовото дъно и отговаря за надбъбречните жлези, костната система, гръбначния стълб, пикочния мехур, кръвта, кожата и краката. Страхът от промяна, ленивостта, алчността, привързването към материални придобивки, усещането за финансова нестабилност и самонараняването говорят за дисбаланс на Муладхара. Балансирана първа чакра означава, че се чувстваме добре в кожата си, сигурни и стабилни сме и имаме здравословна връзка с матералния свят – с тялото ни, храната, природата, градската среда и парите.
В тази практика ще почувстваме сигурност и комфорт в собственото ни тяло, както и заземеност и присъствие. Ще балансираме центъра чрез успокояващи ин пози, утвърждения и заземяващата етерична комбинация от туя, черен пипер и кориандър. Ще наситим аурата си с енергията на изобилието, която да започне да го привлича и от външния свят. Ще утвърдим правото си да бъдем тук и да заслужаваме.
29.11 Сакрални моменти
В тази сесия ще работим с втора чакра – Свадистхана
Свадистхана отговаря за емоциите, креативността и сексуалността. Намира се три пръста под пъпа и е свързана с яйчниците/тестисите, половите органи, пикочния мехур, тънките и дебелото черво, бъбреците. Неспособността ни да се отпускаме в потока на живота, да изразяваме емоциите си, да се радваме на успехите си и да създаваме интимни връзки показват дисбаланс в работата на втора чакра. Балансирана втора чакра означава способност да изразяваме чувствата си и творческите си импулси, както и да се наслаждаваме на малките житейски радости.
В тази практика ще отключим енергията на радост и наслада, която е субстанцията на сакралния център. Аромата на салвия, иланг-иланг, канела и лайка ще ти помогнат да се насладиш на всеки миг по пътя към радостта, а флуидните ин йога пози ще отключат блокиралата енергия и ще те включат в потока на живота. Ще си позволиш да се радваш без повод, просто защото те има и ще утвърдиш правото си да се наслаждаваш.
6.12 Фокус и мотивация
В тази сесия ще работим с трета чакра – Манипура
Манипура е свързана с волята и амбициите ни, както и със способността ни да реализираме желанията си. Намира се в зоната на слънчевия сплит и отговаря за панкреаса, храносмилателната система, далака, стомаха, черния дроб и жлъчката. Дисбалансирана трета чакра се проявява като агресия, липса на воля, отлагане, прехвърляне на вина, ниска самооценка, тревожност за бъдещето, депресия и нужда да контролираме всеки детайл в живота си. Балансирана трета чакра означава, че в живота ни има яснота, автономност, способност да довеждаме нещата до край, самоуважение, проактивност и премерно действие.
В тази практика ще работим с третия център по един деликатен начин, за да възвърнем доверието си в себе си и в живота и да детоксикираме органите в коремната кухина. Пасивни усуквания и компресии ще изцедят напрежението от слънчевия сплит и ще усетим прилив на сили и яснота, които да ни навигират в житейските лабиринти. Ароматът на цитурси, безсмъртниче, копър, джинджифил, лимонена трева, мента, карамфил, майорам, мирта и кориандър ще подпомогнат перисталтиката и ще мотивират и окуражат премерено и точно действие, което служи на мисията ти.
13.12 Любов и приемане
В тази сесия ще работим с четвърта чакра – Анахата
Анахата е свързана любовта, омиротворението, връзката ни с другите, приемането и съпричастността. Намира се в сърдечната област и отговаря за тимусната жлеза, кръвообращението, сърцето, белите дробове, гърдите, ребрата, ръцете и имунитета. Неспосбността да обичаме и да показваме уязвимост, страхът от отхвърляне, завистта и нарцисизма индикират дисбаланс на четвърта чакра. Балансирана четвърта чакра означава, че сме способни да обичаме себе си и останалите, прощаваме и пускаме миналото с лекота, изпитваме благодарност за всичко, което ни се случва и с готовност служим на живота.
В тази практика ще работим с енергията на сърцето, като култивираме нежност и мекота чрез пасивни огъващи назад пози. Ще се озовем в градината на сърцето с маслата от лавандула, копър, хвойна, здравец, мента, карамфил, розмарин, роза, иланг-иланг, кориандър, портокал, лимон, мирта и сандалово дърво. Ще отваряме листенце по листенце лотоса в сърцето, за да се докоснем до лъчезарната енергия на любовта и тихия екстаз.
20. 12 Чистота и истина
В тази сесия ще работим с пета чакра – Вишудхи
Вишудхи е свързана със способността ни да се изразяваме и да изслушваме, както и с житейската ни мисия и призвание. Намира се ямката на гърлото и е свързана с функциите на щитовидната жлеза, гласните струни, гърлото, ушите, еднокринната система. Дисбаланс с Вишудхи се проявява под формата на трудно себеизразяване, страх от публично говорене, неспособност да изслушваме, неспособност да приемаме мнение, различно от нашето, буца в гърлото, болки във врата и проблеми с щитовидната жлеза. Балансирана пета чакра се проявява под формата на добри комуникативни умения, обаятелност, способност да изслушваме и да изразяваме чувствата си по коректен начин.
В тази практика ще работим с гърления център, който е най-тесният проход на енергията по протежение на главният енергиен канал – Сушумна. Често енергията блокира на нивото на гърлото, врата и раменете.

Предстоящи събития