fbpx

Какао церемонии в София с Нана Марина Круз

Какао церемонии в София с Нана Марина Круз

Церемониите с какао са типични за Майската култура и са начин за призоваване на мекия дух на женската медицина на Какаото за изцеление и повдигане на духа.
В исторически план – и сред много местни групи – маите са една от основните нации, за които се знае, че са били пазители на Какаото през много поколения. Това се дължи на тяхната дълбока връзка с този природен лек. Според техните разбирания, медицината се отнася до всичко, което носи хармония на ума, тялото и духа. Маите общуват с Какао с искрена вяра, че този лек е шанс за премахване на емоционалните блокажи, така че да могат да общуват със създателя на живота, а не просто да говорят за създателя. Церемониите с какао са духовна практика, която ни напомня да изследваме какво означава да отворим полето за комуникация чрез призиви и предложения, но също така разширява нашата практика да слушаме и получаваме мъдрост.
Какво трябва да направим, за да създадем благоприятна среда за церемонията с какао? В нашия модерен контекст, как да се свържем с почтеното наследство на церемонята с какао? За да отговорим на тези въпроси, нека разгледаме някои от по-традиционните изисквания за тези церемонии.
На първо място е какаото, като качеството и произходът му играят основна роля в освещаването на изживяването. „Церемониален клас“ е клас какао, характеризиращ се с висококачествени зърна от наследствени сортове, които се отглеждат в биоразнообразни агролесовъдни системи. Това е много важно поради много причини, основната от които е непрекъснатото обновяване на почвата. За да се счита какаото за церемониален клас, всички участващи същества трябва да бъдат третирани с уважение и да им бъде платено справедливо. Какаото също трябва да премине през процеса на ферментация и печене. Някои ферми за какао пропускат процеса на ферментация, но това е от съществено значение, тъй като поддържа бионаличността на определени хранителни вещества. Печенето е традиционно за много от културите, работещи с какао. Има жени в общностите на маите, които са отговаряли за печенето на какаови зърна от десетилетия.
Церемониалната атмосфера е от решаващо значение при „създаването на контейнера“. Това означава, че кръгът трябва да е достатъчно сигурен и подкрепен, за да се създадат условия да сме еднакво уязвими, възприемчиви и отворени. Участниците трябва да се чувстват способни да се отворят. Метафизично казано, трябва да има изчистване на енергията и задаване на енергиен тонус. Най-лесният начин да го изчистите е да сложите на въглен билки, масла или традиционни съставки, позволявайки на аромата и дима да вкоренят колективната енергия. Запалено Пало Санто, копал, градински чай, тамян, смирна или спрей ще бъде достатъчен, за да се създаде церемониална атмосфера.
За маите огънят е голяма част от церемонията. Огънят е комуникационният канал между физическото царство и духовния свят. Ако запалването на голям огън не е опция, се препоръчва да имате една или четири свещи, за да представите символично енергията на огъня. Нана Марина Круз, винаги казва, „дори това, което предлагаме да не е много, ние предлагаме най-доброто от това, което имаме, с цялата си любов и уважение.“ Намерението зад нашите дарове и действия е голяма част от церемониалното преживяване. Наличието на олтар с дарове като цветя, плодове, кристали, копал, свещи и изображения на енергии, с които се чувстваме свързани, може да подпомогне концентрацията и фокуса на церемонията. Намерението и целта на това, което се споделя на олтара, е огромен компонент.
Някои други важни аспекти на церемонията са следните:
● Благословия, инвокация – отваряне към сакрално пространство.
● Връзка със сърцето, елементите и енергиите, които ни поддържат.
● Предлагане на песни, молитви, думи с цел, медитация, връзка с дишането, спазване на физическото и енергийното тяло и спазване на посланията, движещи се през кръга.
За облеклото:
Въпреки че обличането на традиционното облекло на маите може да се счита за подходящо, най-малкото човек трябва да покрива раменете, корема и коленете си. Връзката с божественото в тази обстановка изисква ясна и фокусирана енергия. От гледна точка на маите те смятат, че сексуалната енергия има своето място и то не е в церемониите с какао. Целта на церемонията е да задълбочим връзката си със себе си и да отворим комуникацията си с Духа или източника на енергия. Смесването на сексуална енергия с церемониални практики, които включват свещени растения като какао, не е нещо, което маите практикуват. Колкото и да мислим за това, когато приемем практиката на друга култура и използваме лек, който е традиционен за тази култура, трябва да уважаваме техните насоки, за да не опорочаваме святото. Покриването на раменете ви преди сервиране на Какао демонстрира чест и благоговение към тези, които са дошли и са служили преди нас.
Церемонията започва с подготвяне на олтар с цветя, пало санто, копал, и др. Представяме се един на друг както и споделяме нашите намерения за церемонията. Нана Марина Круз открива беседа за деня от Календара на Маите на който се състои церемонията. Сервира се какаото, пием, медитираме по темата. Следва музика, и споделяне, въпроси по желание.
Заповядайте на тези церемонии, за да изградите моста между Духа и тялото.
Във вторник церемонията ще се проведе в център Мандала, София, а в сряда в Домът на Деви в с. Кътина около живия огън.
Ще имате възможност да опитате мъжко и женско какао.
Oбмен: 60 лв.
За записване – deviflow108@gmail.com
Моля преведете 30 % капаро за запзване на мястото ви на револют 0894488808 или по банкова сметка:

Предстоящи събития