fbpx

Курс за начинаещи по Паневритмия

Курс за начинаещи по Паневритмия

АВТОРЪТ НА ПАНЕВРИТМИЯТА: БЕИНСА ДУНО е духовното име на Петър Дънов /1864-1944/, наричан от своите последователи -Учителят. Духовен реформатор, мистик , философ и композитор, Беинса Дуно е създател на духовно учение, което развива принципите на християнството и дава методи за тяхното практическо приложение в живота на съвременния човек.


ИДЕЯТА Е:

Разпространяване на Паневритмията, като уникална българска система от психо-физически упражнения за здраве, творчество, социализация и повдигане на българския дух.


КАКВО ЩЕ РАЗВИЕТЕ , АКО ПРАКТИКУВАТЕ РЕДОВНО?

Гъвкавост, добра координация на крайниците – ръце и крака. Има наблюдения, че младите хора от поколението, силно свързано с работата на компютър в началото на обучението по Паневритмия изпитват леко затруднение при координиране на крайниците, но това се преодолява с повторенията на упражненията.
Развива се способност за вглъбяване , музикален слух (ако до сега не сте обърнали внимание на това) , следване на ритъм, добро периферно зрение -постоянно се следи да сме в синхрон с партньора и заедно с това с всички други участници – това спомага усета за партниране и пространство. Заедно с това, започвате да се чувствате част от едно цяло.

Припомня се радостта от пеенето. Пеенето е тихо, с вглъбяване , т.н. окултно пеене. Упражненията са съпроводени от възхитителна поезия и музика. Самостоятелно (извън занятието) всеки, по свобода си заучава текста и мелодията на упражненията. Благодарение на музиката и движенията синхронизирани с природните сили се активират определени центрове в мозъка, които стимулират творческите процеси на практикуващия.

По неусетен и приятен начин се изчистват енергийните центрове и се възстановява нормалния поток на енергията на тялото и това допринася за преживяване на лекота, освежаване, радост и оптимизъм.

Паневритмията съдържа дълбока философия – тя цели самоусъвършенстване и изграждане на добродетелите. Финалната трета част е изграждане с движения на Пентаграм с пет добродетели – Истина (като искреност и свобода), Добродетел (като сбор от добродетели), Правда (като справедливост и благородство), Любов (като милосърдие и чистота) и Мъдрост (като светлина в ума , равновесие и великодушие).
Регулира физическите, духовните и умствените функции на човека. Тя е метод за самовъзпитание. Обединява в едно мислите, чувствата и движенията, което води до мощно обновително и  освежително действие върху тялото, ума, сърцето, душата и духа.


КОЙ Е ПОКАНЕН ДА СЕ ВКЛЮЧИ ?

Хора от всички възрасти, без особени изисквания за предварителна физическа подготовка. Движенията са леки и ефирни, съпроводени от музика и поезия . Тези движения са взети от Природата , която се стреми с малки усилия постигането на значителни резултати. Подходящи са и за бъдещи майки, за пре натално хармонизиране на системата на бъдещото дете.
Плавните движения и благотворната среда допринасят за леко и радостно състояние на духа.


ВЪРХУ КАКВО Е ФОКУСИРАН КУРСА?

Курсът е фокусиран предимно върху правилното и ритмично изпълнение на движенията на всяко упражнение . Запознава с поетичния текст  и  музиката , както  и смисълът  на всяко упражнение от  Паневритмията. Крайната ни задача е цялостното добро и хармонично изпълнение на красивия танц, който в окончателния си вид трае общо приблизително към един час и петнадесет минути.


МАТЕРИАЛИ СЪПРОВОЖДАЩИ КУРСА

Осигурява се изпращане по електронната поща на линкове за изтегляне на записи на музиката и текста към Паневритмията. Има издаден учебник по Паневритмия, който прояви интерес, съдействаме за осигуряването му. Освен това се изпращат и текстови файлове с допълнителни разяснения, обяснения и смисъл на новите упражнения.


ОБЛЕКЛО ЗА ЗАНЯТИЯТА

Специално облекло не се изисква . Достатъчно е да е удобно за движения. Хубаво би било, ако предпочетете по-светли тонове на облеклото. Но няма нищо задължително, по свобода. За обувки се препоръчват такива, които дават възможност ,човек да си усеща стъпалата при изпълнение на т.н Паневритмична стъпка (добър вариант са цвички , гуменки обувки с удобна тънка подметка, но с нисък ток или боси по чорапи). Маратонките са с по-дебела подметка и не е най- препоръчителния вариант).

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ

Необходими са около 4-5 месеца всяка събота до завършване на пълния цикъл. На всяко занятие се взима по едно ново упражнение, което се прибавя към предишните усвоени вече упражнения до пълното завършване на трите дяла от Паневритмията. Първият дял се състои от 28 упражнения , втори и трети дял са по-едно упражнение всеки от тях. Целият сакрален танц на Паневритмията в завършен вид трае час и петнадесет минути.

Водещ Светла Маркова – сертифициран преподавател по Паневритмия


Преподаването на знанието е даром, по Завета на Учителя
.

С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ !

Записване +359 890511609 или чрез онлайн регистрация в нашият сайт

Обмен – на дарение , важи карта Мултиспорт

 

Предстоящи събития