fbpx

През Есента с Аюрведа: Как да пазим Вата Доша в Баланс

През Есента с Аюрведа: Как да пазим Вата Доша в Баланс

Преходите от един сезон в следващ са особено критични периоди, в които започват множество заболявания. За да запазим своето здраве, трябва да преминаваме с особено внимание през тях.
С напредването на есента и бързото наближаване на зимата времето става студено и сухо, което увеличава Вата Доша в тялото и ума. Това може да се проявява както в тялото, така и на емоционално и ментално ниво като:
*Сухота в кожата, косата, ноктите
*Склоност към подуване, газове, запек, затруднено храносмилане
*Скованост или болки в ставите, кръста, гърба и други части на тялото
*Студени крайници, проблеми при кръвообръщението
*Затруднение с фокус и концентрация
*Тревожност, усещане за самота, депресивни състояния, нестихващи мисли
*Трудности със съня
*Липса на издръжливост или недостиг на енергия, необичайна умора
Ако имате сконност към гореизброените симптоми, вероятно имате доминираща Вата конституция или дисбаланс на същата Доша.
В Аюрведа Вата е най-мощна конституция, при чиито дисбаланс биват предизвиквани 80 различни болести.
През есента и ранната зима е особено важно да поддържаме Ватата в баланс поради това, че е увеличена в природата около нас и по-лесно и бързо може да се повиши и разбалансира в тялото и ума.
По време на беседата ще разгледаме подробно как да поддържаме Вата Доша в баланс чрез подходяща диета и ежедневен режим. Ще си поговорим за това кои видове храни и ежедневни навици поддържат Ватата и кои имат потенциално разрушителна сила.
Водещ беседата е Полина Попова, Аюрведичен Специалист завършила Южно-Калифорнийския Университет по Здравни Науки, Лос Анджелес с клиничен опит и лична практика.
Вход : Дарение