fbpx

обратно

Тай масаж

Тай (йога) масажът е древна методика, която цели да балансира енергийните канали (сен линий), чрез мануално въздействие. Началото си Тай масажът води от Дживака (Шиваго) Кумар Батча, верен сподвижник и лечител на Гаутама Буда по време неговите странствания.

Освен, че цели връщането на подвижността и виталността на физическото тяло, Тай масажът помага да се открие причината за проблема на емоционално и ментално ниво.

Тайландски масаж, Тай-Йога масаж, или просто Тай масаж са имена, които често се използват на Запад и се отнасят до традиционния начин на масажиране, който е роден в Тайланд. Известен е в страната на произхода си като nuan phaen boran (“традиционен стил на масаж”) или nuat thai (“тайландски масаж”). Въз основа на комбинация от влияния от Индия, Китай и местните тайландски традиции, тази форма на изкуството е предадена през поколенията предимно чрез устни традиции и се практикува днес в цял Тайланд под различни форми. Тайландският масаж вече е изключително популярен и на Запад, а в частност и в България.

Пълният тайландски масаж включва комбинация от акупресура и подобни на йога разтягания (стречинг). Тайландският масаж е различен от многобройните западни форми на масаж, тъй като не се използва масло, терапевтът използва тепих на пода (вместо масажната маса), а клиентът остава напълно облечен през цялата сесия. Това е толкова различно от това, което обикновено мислим като “масаж”, че често хората го описват, сякаш някой  “прави йога с тях”.

В съвременния Тайланд традиционният масаж е както комплексна теоретична наука, така и неформална форма на изкуство, практикувана от мъже и жени от всички слоеве на обществото. В единия край на спектъра, тайландският масаж е медицинска дисциплина, част от четиригодишен традиционен медицински курс. От друга страна се практикува в много села от лечители, които са се научили устно без никаква теоретична подготовка или неформално сред членовете на семейството.

Тайландският масаж е пряко свързан с йогийските принципи с произход от Индия. Той също така е подобен на източни масажни техники като шиацу и рефлексология, доколкото се основава на теорията за енергийния поток по линии или канали, които протичат в тялото. По този начин, дори когато се лекува заболяване или нараняване, свързано с определена област, терапевтът обикновено работи върху акупресурни точки в цялото тялото.

В Тайланд, тайландският масаж се счита за енергийна работа, а не за мануална терапия (body work). Това е така, защото традиционният терапевт по тайландски масаж не се ръководи от анатомични структури или физиологични принципи, а от сложна мрежа от 72 000 сен (тайландска дума, която означава “пътеки” или “линии”) в тялото. Акупресурните точки се намират по дължина на тези сен линии, които се използват от тай терапевта за стимулиране или редуциране на енергията в тялото. Те въздействат на ума и тялото на пациента и подпомагат естествения процес на изцеление.

Съвременният Тай масаж се дели на два основни типа статичен и динамичен. Статичният Тай масаж е по-популярен и разпространен. Съдържа основно статични техники за омачкване и разтягане (стречинг). 

Динамичният Тай масаж също води началото си от Сиам (дн. Тайланд), но сравнително малко терапевти го познават и практикуват. При него техниките са динамични и са свързани с много движение от страна на терапевта. Целта е да се възстановят и подобрят подвижността и виталността.

В рамките на няколко сеанса всеки може да усети лечебната и профилактична сила на тази методика. Подобрения се наблюдават на всички нива. Човек се чувства по-подвижен и енергичен. Това е и чудесна добавка към йога практиката, която помага да се възстановяваме бързо след класовете и да усвояваме новите пози лесно.